Fördelar och nackdelar med solenergi

Vi får ständigt höra hur bra det är att använda sig av naturlig och grön energi, t.ex. solenergi, men hur bra är det egentligen? Precis som med allt annat som finns här i världen så finns det för- och nackdelar även här. Idag kan man tveklöst säga att solenergi är en riktigt bra källa, sanningen är att det är en av de absolut bästa som vi kan använda oss av. Vill du bli mer miljövänlig i din vardag och använda dig av solenergi är denna artikel för dig. Här får du nämligen information om alla de bra och mindre goda sidor som energin har.

El är något som vi behöver för att vår vardags ska rulla på så smidigt som möjligt. Ett bra sätt att värna om miljön är således att se över ditt elavtal. Kanske är det dags att byta till grön Fortum el och dessutom spara in en hel del pengar?

Solenergins alla fördelar

1. Vi har möjlighet att ta del av energi även om det inte är sol utomhus.

2. Solenergi är så gott som underhållsfritt. Det enda som kan behöva ses över är om solpanelerna har blivit smutsiga eller om det har hamnat löv ovanpå.

3. Vill du vara miljövänlig så är solenergi rätt väg att gå. Med solenergi får du en markant minskad miljöpåverkan, då energi från solen inte ger ifrån sig någon koldioxid.

4. Visste du att ett hus som använder sig av solenergi faktiskt också kommer att öka i värde? Solpaneler är idag så eftertraktade att de anses vara en stor förbättring till bostaden. Det är bra att veta om du i framtiden planerar att sälja.

5. Eftersom du producerar elen “själv” så behöver du inte oroa dig för när elpriserna stiger.

Hur är det med nackdelar?

Jo, visst finns det även nackdelar med att använda sig av solenergi.

1. I Sverige har vi långa vintrar där mörker utger en stor del av vår vardag. Under vintern kommer du såldes inte att få tillgång till lika mycket energi. Under sommaren är solenergiproduktionen hela sju gånger starkare.

2. Att använda sig av solenergi är en stor investering och precis som alla investeringar så kräver detta oftast en hög engångskostnad och en lång återbetalningstid. När du däremot är klar har du en kostnadsfri energikälla.

3. Solcellerna är känsliga för skugga och detta är något som du måste tänka på när du installerar panelerna. Visst kan du inte göra så mycket åt molniga dagar, men du bör undvika att träd kastar skugga på solcellerna. Under höst behöver du även se till att ta bort löv som täcker över för att få optimal funktion.

4. Solpaneler fungerar hela året runt, men under molniga dagar kan du räkna med att de inte producerar energi optimalt.

zerif-lite