4 av världens största solparker

Solenergi beskrivs ofta som en framtida energikälla. Det pågår just nu en enorm omställning där människan mer och mer försöker gå över till el som produceras antingen av sol, vindkraft eller någon annan förnybar energikälla. Ett av argumenten som brukar framföras till nackdel för just solkraft är att det är en energiproduktion som tar väldigt stor plats. I och med det kan det vara intressant att titta på vilka som är världens just nu största solparker. Alla de här solparkerna producerar enorma mängder elektricitet, än bättre är att de minskar koldioxidutsläppen globalt med hundratusentals ton. En del av dem är inte färdigbyggda ännu medan andra har bidragit till en bättre miljö under flera år. Vad som står klart är att de är pionjärprojekt som kanske visar vägen till en mer hållbar framtid.

Funderar du på att sätta solpaneler på taket eller har du något annat byggprojekt på gång? Alldeles oavsett vad du tänker göra kan Buildor hjälpa dig. De har ett stort och prisvärt sortiment bestående av alla slags byggvaror, från brädor till träpaneler, skruvar, spikar, rör, ventilation och så vidare. Dina beställningar levereras antingen till ditt närmsta utlämningsställe, eller hem till dörren om beställningen är stor.

4. Noor Complex Solar Power Plant, Marocko

Noor Complex är beläget i den Marockanska delen av Saharaöknen. Anläggningen ligger nära Ouarzazate, en stad som är mest känd för att storfilmer som Gladiator och Lawrence av Arabien filmades där. Noor Complex håller fortfarande på att byggas men beräknas vara färdigt någon gång under 2020. Väl igång kommer anläggningen att producera mer än 580 megawatt och försörja en dryg miljon människor med el.

3. Kamuthi, Indien

Kamuthi är en indisk solfarm som hittas i delstaten Tamil Nadu. Anläggningen producerar 648 megawatt och var under många år världens största solfarm. Rengöringen av den här solfarmen utförs av ett automatiserat robotsystem som i sin tur också laddas av solenergi. När Kamuthis solfarm drivs för fullt genererar den ström till dryga 150 000 hushåll.

2. Longyangxia Dam Solar Park, Kina

Kina är det land i världen som producerar mest el med solkraft.En del av den kraften kommer från Longyangxia som har fler än 4 miljoner solpaneler. Solfarmen ligger belägen i nordvästra Kina och är en av de fem största elproducenterna i landet. I nuläget producerar den 850 megawatt och sett till ytan är det världens största solfarm.

1. Kurnool Ultra Mega Solar Park, Indien

Kurnools solpark ligger i Andhra Pradesh i Indien och producerar mer än 1000 megawatt. Hela anläggningen täcker en yta om ungefär 24 kvadratkilometer och huserar fler än 4 miljoner solpaneler. Kostnaden för hela bygget uppgick till nära en miljard dollar. Parken stod färdig 2017 och sedan dess har dett reducerat koldioxidutsläpp med mer än 700 000 ton.

zerif-lite