Att tänka på vid köp av solceller

När du har bestämt dig för att köpa en solcellsanläggning för din fastighet så är det några saker som du behöver tänka på så att köpet och installationen av solceller går smidigt. Nedan följer en guide över hur du går tillväga då du ska investera i en solcellsanläggning.

Byggnadslov

Normalt krävs det inget byggnadslov för att installera solceller. Är du osäker så bör du kontrollera med kommunens byggnadsnämnd. För fastigheter som ligger i detaljplanerade områden eller som är kulturmärkta så krävs det byggnadslov.

Ta in anbud från solcellsbolag

Därefter bör du så snart som möjligt ta in anbud/offerter från flera solcellsbolag så du har möjlighet att jämföra priser och tillvägagångssätt. Det gör att du kan hitta den billigaste och bästa lösningen för din fastighet.

Ansök om investeringsstöd

När du har accepterat ett anbud från en solcellsleverantör skickar du in en ansökan om solcellsbidrag till Länsstyrelsen. Du kan ansöka om solcellsbidrag elektroniskt hos Boverket och därefter signera den med ditt BankID. I dag är det många som ansöker om investeringsstöd, vilket innebär att det är tusentals personer som står i kön före dig. Därför är det viktigt att snabbt skicka in ansökan så att du ökar dina chanser att få bidraget beviljat och utbetalt under samma år.

Kontakta elbolaget

Du behöver göra en föranmälan till ditt elbolag innan du påbörjar installationen av dina solceller. Du behöver också teckna ett avtal med elbolaget angående det överskott av elektricitet som du kommer att sälja på elmarknaden. Efter att installationen är avslutad så behöver du göra en ny anmälan till elbolaget så att de kan byta ut fastighetens elmätare mot en ny elmätare.

Montera solcellerna

Därefter så kan solcellerna installeras på din fastighet. Så snart arbetet är klart och elbolaget har bytt elmätaren så kan du börja producera egen förnybar elektricitet.

zerif-lite