Producera egen förnybar el

Att installera solceller på ditt hus är en bra investering både för din plånbok och miljön. Solceller kostar dock en hel del pengar och om du inte har råd nu kan du vara miljövänlig och spara pengar genom att se över din elförbrukning. Det bästa för din plånbok är att du jämför elpriser och byter elavtal om du inte har det bästa. Gå in på Elskling och ta reda på vilket elavtal som passar dig bäst. Alla har olika förutsättningar och preferenser, därför är det individuellt vilket elavtal som är bäst. Oavsett vilket elavtal du har är det en bra idé att se över sparpotentialen i din elförbrukning.

Spara el med små medel

Det finns många saker som du kan göra utan att det har en stor påverkan på din vardag. Varje år gör ett genomsnittligt hushåll i Sverige av med ungefär 3000-6000 kWh i hushållsel. För ett hushåll i en villa tillkommer ungefär 8000-6000 kWh för uppvärmning och 4000-6000 kWh för allt varmvatten. Det ger en genomsnittlig kostnad på 6000 kronor för en lägenhet och 22500 kronor för en villa per år. Genom att göra olika miljösmarta val kan energikonsumtionen minskas med cirka 10 procent vilket skulle ge positiva effekter på miljön och ekonomin. Att göra små förändringar i hemmet som att byta ut alla glödlampor till lågenergilampor, undvika standby på elektronik och stänga av duschvattnet när du tvålar in dig kan verkligen göra skillnad. Du kan helt enkelt spara energi utan att det är speciellt energikrävande för dig.

Installera solceller

Om du är intresserad av solceller ska du börja med att kolla lutningen på taket och i vilken riktning du skulle kunna sätta dem. Om du har skugga på solcellerna kan produktionen minska. Det bästa är att solcellerna är exponerade för sol mellan 9-15. Solceller ha en livslängd på cirka 30 år och därför kan det vara bra att kolla när du måste byta tak innan du sätter upp dem. Kolla upp olika aktörer och vad de erbjuder för priser. Ett tips är att kolla att hemförsäkringen täcker skador på solcellerna.

zerif-lite