Största fördelarna med solenergi

Solenergi i form av solpaneler har visat sig vara en riktig vinnare när det kommer till att påverka miljön så lite som möjligt. Det är dock en hel del man bör tänka på när man planerar att handla in sina solceller och överlag huruvida solenergi är rätt alternativ. Som vanligt finns det både för- och nackdelar, här är några av dem.

Kräver inte strålande sol

Tvärtom vad många tror behöver inte solpaneler vanligtvis strålande sol och blå himmel. Även molniga dagar lyckas solpanelerna ladda sitt batteri, vilket ger många timmars försörjning per dag. Det fiffiga är att om mer ström produceras än vad behovet är lokalt, exporteras denna ut i nätet. Genom att kunna återanvända denna del under exempelvis natten, får man en bra tillgång till den lägsta möjliga kostnaden. För många husägare är idag sådana åtgärder som sparar pengar och energi, samt förbättrar den egna hälsan, högt på prioriteringslistan. Att investera i solpaneler på taket eller utföra radonsanering har blivit lika viktigt som att måla om huset.

Lågt krav av underhåll

Den som väljer solpaneler kan se fram emot att inte behöva lägga särskilt mycket tid på att underhålla dessa. Idag värderar människor sin fritid väldigt högt och man vill ha så få problem att åtgärda i ett hus som möjligt. Garantin på solpaneler ligger vanligen kring 25 år och en enklare besiktning vart 4:e år kan mer än väl räcka. Även om investeringskostnaden är relativt stor, brukar det betala tillbaka sig på omkring 10 år beroende på vilket avtal man har. Det viktigaste är att man gör en god gärning för miljön och långsiktigt även för sin egen plånbok. Solpaneler har verkligen kommit för att stanna.

zerif-lite