Användningsområden för solceller

Det finns många områden där du kan behöva använda dig av solens energi. Det är alltså inte bara på villataket de hör hemma. Det finns många platser dit ingen elektricitet är dragen, likaväl som det finns platser där man varken vill gräva eller förfula genom att dra en massa kablar. Vad passar då bättre än en liten solpanel?

Det är till exempel fullt möjligt att värma ett litet kallväxthus med hjälp av en mindre panel. Det behovs dock ett batteri för att kunna lagra energin. Men med detta på plats är oron för att frostnatt ska ta de små plantorna förbi. Eller varför inte skruva upp en panel på det lilla torpet istället för att kånka dit ett bilbatteri för att exempelvis kunna titta på TV? De här panelerna är dock relativt stora, med tanke på hur små det finns för att till exempel driva en nattlig utebelysning. Har du ett företag som handlar med paneler av det här slaget vet du väl om att du kan sälja din faktura för att frigöra kapital närhelst det skulle behövas. Kanske för att betala en leverantör eller någonting annat.

Små solceller

Det finns små solceller som till exempel kan driva ett armbandsur och så finns det lite större som du kan placera i din trädgård för att driva fontäner eller små vattenfall med. Ju större pump desto större panel. Om de ska fungera även vid mulet väder behövs ett batteri. Sedan finns det solceller som precis som i armbandsuret är inbyggda. Trädgårdsbelysning i form av lampor, lyktor och pollare är exempel på sådana. Mysbelysning av alla de slag inkluderas också i detta, för exempelvis växthus, uterum och altaner. Det finns även robotgräsklippare med solceller och mobiltelefoner med solcellsladdning. Ju bättre kapacitet solcellerna får och ju tunnare de blir, desto större kommer också deras användningsområde att bli.

zerif-lite