Solenergi – framtidens teknik

Solenergi är en av det bästa lösningarna för klimathotet då solen som energikälla varken avger giftiga bränslen eller skadar naturen. Solenergi utvinns vanligen genom smarta och innovativa solceller. Solceller används mest på hustak, men användningsområdena har allt mer börjat expanderat till både små och stora föremål, samt maskiner för privat bruk och på företag.

Prylar som drivs med solceller

Solceller kan driva både små eller större föremål, samt maskiner i vår vardag både privat eller på större företag. Som privatperson kan man få tag på riktigt smarta prylar som drivs av solceller ute på marknaden! Nu finns det bland annat portabla solpaneler som kan ladda nästan vad som helst som mobiltelefonen, laptopen, den portabla mobilladdaren eller MP3-spelaren. Dessa smarta solpaneler är hopvikbara och kan generera en effekt på upp till 24 watt, samt ger 15 watt via usb. Detta kan vara en perfekt lösning för campingsemestern eller vandringen om man behöver ladda sin mobil! Har man en båt, kan en solcellsdriven pump hålla båten torr automatiskt och man slipper allt ösande med vatten. I övrigt kan man finna allt från integrerade solceller i väskor och självbevattningssystem, till smarta kepsar med solcellsdriven fläkt en varm dag! För mobilen finns det kraftfulla mobila solcellsladdare i litet och praktiskt format om man är på en vandring, eller inte allmänt har tillgång till el. El är något som driver det mesta i vårt samhälle. Äger man ett hus, bor i bostadsrätt eller hyresrätt och har svårt att välja vilket elavtal, kan man bland annat välja ett fördelaktigt avtal på rörligt elpris till bostaden!

Solceller till större maskiner och ny forskning

En helt egen solel lönar sig för företag om man bygger solceller på ett eget tak och ersätter el från nätet för att slippa nätavgifterna. Ett företag som producerar egen el, får även full kontroll över den högsta effektkostnaden och kan anpassa produktionen efter elkostnaden. Nu har man uppfunnit ett flygplan som drivs av solenergi som än så länge bara rymmer en pilot. Flygmaskinen går i max 70 kilometer i timmen, men behöver inte en enda droppe bensin för att flyga. Idag finns även eldrivna bilar som drivs delvis av solenergi, eller en maskin som uppfanns 2016 i Belgien och som med hjälp av solenergi omvandlar urin till dricksvatten och gödningsmedel! Solceller har en längre tid haft samma utformning, men man har nyligen, år 2020, uppfunnit en ny solcell för framtidens sensorer som är ännu mer effektiv än dagens solceller. Enkelt förklarat, kallas dessa färgämnessolceller, vilka visar bättre verkningsgrader än vanliga kisel- och GaAs-solceller även vid låg ljusexponering. På så sätt får man ut mer av solenergin även då solljuset inte är så starkt. Genom solens eviga källa, kan vi värna mer om miljön genom smarta val och innovativa lösningar!

zerif-lite