En växande marknad för solenergi!

Solenergi är en allt mer vanlig energikälla som används både av privatpersoner och företag världen över. Solen är för en lång överskådlig framtid en outtömlig källa till energi för att kunna försörja hushåll och företag med el. Inom teknikens värld tillverkas allt mer effektiva solceller som kan driva allt från små laddare till bilar, satelliter och andra spännande användningsområden.

Smarta solceller för varierande ändamål

Solceller består av en teknik som omvandlar solens strålar till elektrisk energi. När solen lyser på solcellen blir ovansidan negativt laddad och undersidan blir positivt laddad, vilket i sin tur genererar likström. För att sedan kunna använda elen omvandlas den till växelström i en så kallad växelriktare. Man kopplar sedan ihop ett antal solceller till en solpanel. Solpaneler utvecklas allt mer på marknaden och nu finns det smarta, genomskinliga solceller som kan driva dynamiska glas i smarta fönster! Företaget ChromoGenics står för denna smarta, patenterade solcellsteknik från startupbolaget Peafowl Solar Power. Det finns många andra användningsområden för solceller där man kan förenkla vardagen med denna rena energi. Fördelen med solceller är att de kan användas både till små och stora föremål. Äger man ett hus kan man installera solceller på taket för att få el direkt från solen. När det är mörkt ute kan man även behöva belysning utanför hemmet. Då kan man skaffa sig riktigt fin och praktisk utomhusbelysning som både är solcellsdriven och går på el. Solceller kan även användas till husbilen, för att ladda mobiler och datorer, driva armbandsur eller större maskiner.

Nya projekt inom solenergi

Nu har en grupp forskare på Chalmers under de senaste åren forskat fram en ny unik uppfinning inom solenergi. Denna uppfinning kan komma att bli revolutionerande för framtida energiförsörjning. Det handlar om en specialdesignad molekyl som tillsammans med ett energisystem har unika förmågor för infångning och lagring av solenergi! Nu ska denna uppfinning bli ett projekt som är lett av Chalmers i ett EU-projekt där forskarna ska utveckla prototyper av den nya tekniken. Man vill tillämpa metoden för en större skala för olika användningsområden som till exempel energiförsörjning och uppvärmning av bostäder, samt många andra områden. Det unika projektet har fått 4,3 miljoner euro i anslag för vidareutveckling av metod till färdigt system.

zerif-lite